My Friend Jesus Christ

I’m fifteen the first time.

De eerste reactie die ik kreeg toen ik liet zien wat ik deze week aan het lezen was, was: “Is die titel serieus? Refo of zoiets?”
Ja, de titel is heel serieus. En er komen Jehova’s Getuigen in voor. Misschien zelfs Jezus. Maar het is geen moment wat je verwacht.

De hoofdpersoon is Nikolaj. Hij verliest op zijn dertiende allebei zijn ouders aan een auto-ongeluk. Zijn oudere zus zorgt voor hem en wordt zijn leven, hij kán niet zonder haar en hij zal alles doen om haar aandacht te krijgen.
Dat loopt niet goed af.

En zo lopen er veel dingen niet goed af, maar nergens wordt My Friend Jesus Christ zo zwaar dat het onleesbaar wordt. De schrijfstijl is zo nuchter dat de lezer er niet in wordt meegesleurd maar afstand kan houden.

Het is moeilijk om My Friend Jesus Christ in een vakje te stoppen, maar lezers die het niet erg vinden om een genre-overschrijdend boek te lezen, moeten zeker deze eens proberen.

My Friend Jesus Christ, Lars Husum, Portobello Books 2010

Author: vanferdinandus

Ik ben een journalist en schrijver die in drie woorden te vatten is: lezen, creëren, en schrijven. Voor de verrijking van mijn leven, maar vooral mijn plezier, kijk ik heel graag allerlei soorten films en televisieseries, maak ik foto's uit vreemde hoeken en loop door de aangelegde bossen van Nederland.