In Defence of Food

Eat food.

Michael Pollan is een schrijver die erg veel van eten houdt. Écht eten, in plaats van het overgeproduceerde poeder dat je in de supermarkten kunt kopen. Hij preekt voor seizoensgebonden groente en fruit, producten uit eigen land en niets dat je niet kunt herkennen als voedsel. Daarnaast sabelt hij de (Amerikaanse) voedsel- en ‘gezondheids’industrie neer, verhemelt hij allerlei niet-Westerse diëten en benadrukt hij dat Amerikanen echt eens moeten leren genieten van eten.

Michael Pollan is nogal een preker. En ondanks dat het boek maar 200 pagina’s is, doet hij het op zo’n manier dat het vrij snel irritant wordt. Natuurlijk is In Defence of Food geen roman die je in een nachtje uitleest, maar ik heb meer dan zes maanden over dit boek gedaan. Na de eerste vijftig pagina’s heb je tenslotte al de boodschap. Een boodschap die ik zelfs al kende door mijn beroepsgedeformeerde vader-kok. Maar dan waren er tenslotte nog de shocking facts. Die verdwenen na pagina 50, terwijl de boodschap bleef. En bleef.

Daarom zou ik eerder voorstellen (want het is wel een belangrijke boodschap) om online meneer Pollan op te zoeken, samen met termen als nutritionism, Western diet en Don’t get your food where you get your gas. Of lees dit boek en leg het opzij na vijftig pagina’s. Het scheelt het gevoel van ‘Heb ik dit niet al een keer gelezen?’

 

In Defence of Food: The Myth of Nutrition and The Pleasures of Eating, Michael Pollan, Penguin Books 2008

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: