Alex Cross

101 min.

Ik vind sneak previews een leuk idee. Op deze manier kun je uitkomen bij een film waar je anders misschien nooit van gehoord had. Met een beetje geluk verbreed je zo je voorkeur (na mijn eerste sneak preview ervaring La guerre est déclaree koos ik vaker Franse films uit om te kijken). Met wat pech kom je uit bij een film als Alex Cross.

QED International

De hoofdpersoon Alex Cross is een detective die in een moordzaak terecht komt waarvan de dader een sadistische psychopaat is. Omdat hij en zijn partners een nieuwe moord voorkomen, komen ze zelf op de lijst van de moordenaar te staan. Dit is allemaal vrij recht door zee politiefilm met buddy cop elementen (er wordt meerdere malen aangestipt dat Alex en Tommy hele oude vrienden zijn). Maar dan krijgen we een montage van familiemomenten om te laten zien dat Alex meer is dan zijn beroep. Er komen hints dat de moordenaar een verleden heeft met Alex Cross en zijn partners. Een paar scènes om te laten zien dat hun baas het belangrijker vindt om verkozen te worden dan een zaak op te lossen. Hints dat er een Samenzwering op Hoog Niveau bezig is. Martel- en vechtscènes waarbij de camera weg draait als het te bruut wordt.

En dan ..is er het einde. De dader wordt opgeruimd, de Samenzwering wordt opgerold en de andere plotlijnen moet je maar vergeten want die krijgen geen fatsoenlijke afsluiting. Geen uitleg over hoe en waarom, wat er alleen maar voor zorgt dat het idee van ”wat een zooitje” versterkt wordt. Alsof Alex Cross een intelligent, gevoelig politiedrama wil zijn maar wel graag met achtervolgingen en gevechten vastgelegd in schokkerige beelden, want het moet natuurlijk wel stoer blijven.

Hopelijk biedt de volgende sneak preview weer wel iets moois.

Alex Cross, QED International, vanaf 6 december in de bioscoop

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

One thought on “Alex Cross”

Comments are closed.

%d bloggers like this: