Welcome

110 min.

Illegalen die over een landsgrens proberen te komen is niets nieuws. Dat ze daarbij gewond raken, (mentaal en fysiek) misbruikt worden en sterven, ook niet. Het is iets dat een vast element in de krant is; als het aantal tenminste groot genoeg is. Het zijn geen mensen meer, maar nummers.

In Welcome kun je zien hoe letterlijk je dat kunt nemen: de mensen die worden gesnapt, krijgen een nummer op hun hand  gekalkt. Dan zijn ze tenminste terug te vinden voor hun rechtzaak.

Mars Distribution
Mars Distribution

De film wordt opgehangen aan het verhaal van de 17-jarige Bilal. Hij komt uit Irak en wilt naar Engeland toe, omdat zijn vriendin daar woont en een vriend hem aan een baan daar kan helpen. Bilal doet verschillende pogingen tot hij het idee krijgt dat hij het Kanaal over kan zwemmen. Een Franse zwemleraar leert hem -tegelijkertijd met de kijker- kennen en zo krijgen we te zien dat dit een persoon is, met wanhopige dromen en hartstochtelijke zucht naar een beter leven.

Het schuurt een beetje, die realisatie. Hoe kunnen wij ons dagelijks leven crisis noemen als je een verhaal volgt van je eigen land ontvluchten, geen enkele steun hebben en een licht aan het einde van de tunnel zien dat misschien altijd buiten bereik zal blijven? Toch is Welcome geen tranentrekker met een wijzend vingertje. De gelatenheid van heel de situatie laat juist een diepere indruk achter.

Welcome, Mars Distribution 2009

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

One thought on “Welcome”

Comments are closed.

%d bloggers like this: