Self Help

He was relieved to be again among the Russian.

Self Help bouwt langzaam een ruwe wereld met interessante karakters. Soms een beetje te langzaam (het komt zo weinig voor dat flash backs enig nut hebben. Ook hier tellen ze niet allemaal mee). Tot BAM de laatste twintig pagina’s beginnen, de gehinte ontknoping maar een deel van de echte ontknoping is – zo is het gebeurd – oh, het einde van het boek is nabij – goedendag.

Ik denk dat het wel bekend is hoe frustrerend ik een boek met een ongebalanceerd tempo vind. Gelukkig heeft Self Help andere elementen die wel werken. Het verhaal van een tweeling die na de dood van hun moeder ontdekken dat ze een half-broer hebben, is bedriegelijk simpel. De beschrijvingen van Sint Petersburg, Londen en Parijs maken deze plaatsen bijna karakters. De menselijke karakters zijn 3D, hebben een geschiedenis en maken (slechte) beslissingen.

Terugkijkend vind ik dat dit boek meer gaat over plaatsen en karakters dan over haar verhaallijn. Neem de tijd om die in je op te nemen en je hebt zo’n 500 pagina’s aan goed leesmateriaal.

Self Help, Edward Docx, Picador 2007

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: