The American

105 min.

The American is zo’n film waarvan je vergeet dat er sets en crew aan de andere kant van het scherm zitten. Het is een film die op een kalme manier de aandacht vraagt, geen moment drammerig. De beelden zijn zonder franje, de stijl scherp en clean cut.

Focus Features
Focus Features

Het is dan ook de stijl van Anton Corbijn die er voor zorgt dat deze film meer is dan zijn verhaal. De gepensioneerde crimineel die toch weer midden in de actie wordt gezet? Mysterieuze vrouwen en twijfelachtige collega’s? Bruce Willis en consorten hebben het al vaak genoeg gedaan. Dat het hier George Clooney in Italië is, geeft er vooral een Europese draai aan (ook zijn er veel minder explosies).

In The American is de omgeving de hoofdpersoon. Het Italiaanse dorpje en omgeving, de tripjes door de haarspeldbochten rond de berg; ze zorgen voor meer sfeer en boodschap dan de gesproken teksten.

Na deze film ben ik vooral benieuwd naar meer van Corbijn’s bewegende beelden. George Clooney mag hij achterwege laten.

The American, Focus Features 2010

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: