The Thousand Autumns of Jacob de Zoet

‘Miss Kawasemi?’

546 pagina’s en geen pagina te veel. Dat is knap. Jaren geleden was ik gecharmeerd door Cloud Atlas van dezelfde auteur. Dat en één positieve recensie in de Volkskrant was genoeg om dit boek aan te schaffen (iets dat ik minder dan één keer per jaar doe).

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet verhaalt over een groot aantal herfsten (geen duizend) van Zeelander Jacob de Zoet in Dejima. Hij is er als klerk voor de VOC,  want alleen met geld en faam zal hij een kans hebben op een huwelijk met Anna. De Zoet is dan wel de naamgever van het boek, maar in sommige delen van het verhaal is hij niet meer dan een element in de achtergrond of zelfs afwezig. TTAoJdZ toont een tijdsbeeld van het ‘exotische’ Japan, de (restanten van de) VOC en hoe multi-cultureel in die tijd heel anders werd behandeld. En dan is er ook nog de liefde.

David Mitchell schrijft heel gedetailleerd, schrikt niet weg om een bootlading aan karakters te introduceren en verplaatst van tijd tot tijd ook nog waar het afspeelt. Daardoor is er tijd nodig om gegrepen te worden door het boek, maar wanneer dat eenmaal is gebeurd, laat ze ook niet makkelijk los.

Tijd voor vrijmaken en lang van genieten dus. Zo makkelijk is het soms.

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet, David Mitchell, Sceptre 2010

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: