Strijdlied van de tijgermoeder

Veel mensen vragen zich af hoe het komt dat Chinese ouders over het algemeen zulke succesvolle kinderen voortbrengen.

Ik ben één van de mensen die dat niet doet. Wat werd ik af en toe nijdig van dit boek.

Voor degene waarbij de titel (Battle Hymn of a Tiger Mother) geen belletje doet rinkelen: toen dit boek uitkwam stond (even) de opvoedkundige wereld op zijn/haar kop. Chua had helemaal gelijk; de Westerse samenleving ging ten onder omdat ouders liever de beste vrienden van hun kinderen waren dan hun opvoeders. Het was niet meer dan logisch dat China binnenkort wereldmacht #1 zou zijn, want de mensen daar zorgden er wél voor het beste uit hun kind te halen.
Nee, helemaal niet waar. Een opvoeding zoals die in Strijdlied genoemd wordt, is bijna gelijk aan kindermishandeling en dit boek is een gruwelijk slecht voorbeeld.
En zo verder.

Allebei de kanten hebben goede punten. Kinderen kunnen best leren dat niet alles altijd maar leuk is en dat doorzetten geen enge ziekte is. Moeten daar dreigementen, geweld, vloeken en eindeloze ruzies voor gebruikt worden? Lijkt mij niet.

Of je het nu wel of niet eens bent met Chua, doet niet af aan de zelfvoldane toon waarmee ze alles opschrijft. Elke universiteit wil haar hebben, íedereen complimenteert haar met haar kinderen, uitnodigingen voor optredens in het buitenland ..alles wordt op haar conto geschreven. Zelfs als ze een momentje van zelfkritiek bespreekt, heeft het veel weg van ‘Dit doe ik even voor de lezer. Ik bén geen monster hoor’. Dat begint erg snel irritant te worden.

De auteur zei dat ze een boek wilde schrijven over Westers opvoeden versus Chinees opvoeden maar dat het veranderde in een boek over haar dochters en familie. Dat is haar maar gedeeltelijk gelukt, want Strijdlied van de tijgermoeder gaat vooral over Amy Chua zelf.

Strijdlied van de tijgermoeder, Amy Chua, Nieuw Amsterdam 2011

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: