Anne Frank leeft en woont op zolder

Het vreemde is dat je niet omkomt door de vlammen, maar door de rook.

Ráár. Hoofdpersoon Solomon Kugel (iedereen noemt hem Kugel) is een zielig persoon dat geleefd wordt door zijn omgeving. Onderdeel van die omgeving is een oude vrouw die hij op de zolder van zijn nieuwe huis vindt. Ze claimt Anne Frank te zijn. Koren op de molen van zijn moeder, die graag doet alsof ze de Holocaust heeft overleefd terwijl ze heel haar leven al in Amerika woont. Ze leeft bij haar zoon en zijn gezin omdat ze stervende is, maar deze vondst is toch wel een flinke opkikker.

Niemand in dit boek heeft een fijn karakter. Kugel’s gedachten zetten hem ferm in de ik-ben-een-slachtoffer categorie waardoor het ook niet makkelijker wordt om hem te steunen. Zijn vrouw protesteert (logischerwijs) tegen heel veel van wat hij doet, maar onderneemt niets. Zelfs Anne Frank is een naar mens.

In plaats van een plezierige roman was dit voor mij meer een eendimensionale klucht die steeds een nieuw absurd detail aan de voorstelling toevoegt.
Interessant, maar ik was bijna opgelucht toen ik er van af was.

Anne Frank leeft en woont op zolder, Shalom Auslander, Nieuw Amsterdam 2012

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: