Lady Chatterley’s Lover

Ours is essentially a tragic age, so we refuse to take it tragically.

Voor de lijst met klassieken. Lady’s Chatterley’s Lover was zo shockerend voor zijn tijd dat er rechtzaken over waren. Er werd niet alleen seks in beschreven (buiten een huwelijk), maar ook nog uit haar perspectief en dan genoot ze er nog van ook. Oei.

Het verhaal is simpel. Een jongedame (Constance) trouwt met een lord na een redelijk frivool leven. Voor ze aan haar zaken kan beginnen als lady of the house (damesachtig zijn, kinderen baren), krijgt haar man een ongeluk waardoor hij verlamd raakt. Met een achtergrond van casual contacten realiseert Constance zich dat het landgoed en haar man steeds meer in een gevangenis veranderen die haar noden niet kunnen bevredigen. Gelukkig is daar Oliver, de opzichter.

D.H. Lawrence toont een zo’n gedetailleerde wereld dat zijn karakters er bijna in weg vallen. Ik wil liever naar zijn Venetië dan Constance of Oliver ontmoeten. Constance’s lot is sneu, maar ik was niet echt met haar begaan en moest zelf enige moeite doen om het einde te herinneren.

In deze editie waren rechtspapieren toegevoegd, waardoor de laatste pagina’s voor de kaft toch nog een beetje pittig werden. Lady’s Chatterley’s Lover is bijna een bladerboek om sfeer mee op te snuiven. Groots en meeslepend wordt het niet.

Lady Chatterley’s Lover, D.H. Lawrence, Penguin Books 1960

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: