Waar is Bernadette

Wanneer ik pap vraag wat er volgens hem met mam is gebeurd, dan komt hij eerst altijd met de irritante opmerking: ‘Het belangrijkste is dat je weet dat het niet jouw schuld is.’

Dit is een YA boek waarvan 70 procent van het verhaal door de ogen van een volwassen vrouw wordt gezien. Een vreemde vrouw en de Bernadette uit de titel. De andere procenten komen van haar dochter, haar buren en haar man af.

Bernadette is een apart type. Dat geeft ze zelf toe, dat wordt ook duidelijk uit de omschrijvingen van anderen. Eens was ze een wünderkind, tegenwoordig schuilt ze in haar caravan en sart ze de ‘muskieten’ van school, die ze maar kleingeestig en suf vindt. Dochter Bee vindt haar geweldig, al begrijpt ze niet altijd waarom haar moeder maar tegen alles is, niks wilt (of durft?) en van de een op de andere dag (niet lang voor een geplande reis naar Antartica) verdwijnt.

Niemand begrijpt wat er is gebeurd. Bee’s vader heeft genoeg van zijn vrouw’s vreemde gedrag, de buren en schoolouders hebben een field day, maar Bee bijt zich vast in de zaak. Met correspondentie tussen alles en iedereen construeert ze langzaam het verleden en heden van haar moeder en – vindt haar ook.

Bijzonder, charmant en hartverwarmend – Waar is Bernadette is een aanrader voor meer dan alleen tieners.

 

Waar is Bernadette, Maria Semple, Luitingh-Sijthoff 2012

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: