Schaaknovelle

Op het grote passagiersstoomschip dat om middernacht van New York naar Buenos Aires moest vertrekken, heersten de gebruikelijke drukte en bedrijvigheid van het laatste uur.

Een klein boekje dat soepeltjes schaakzetten en de Tweede Wereldoorlog bij elkaar brengt. De rol van hoofdpersoon wisselt snel wanneer de reiziger plaats maakt voor het schaakgenie dat zijn verhaal doet. Alhoewel, ben je wel een genie als je iets hebt geleerd door eindeloze herhaling?

Het boek bestaat uit verschillende schaakmatches. Tegen de aanwezige wereldkampioen (door een blaaskakerige toerist), tegen de wereldkampioen (door een oorlogsslachtoffer), het oorlogsslachtoffer tegen zichzelf en de stilte. Het veroveren van het speelveld wordt meerdere malen als metafoor gebruikt.

Ik las dit boek omdat het onderdeel was van een serie van de Volkskrant – verboden boeken. Na een piepklein beetje research zie ik dat het in ballingschap is geschreven. Daarnaast ging het over de Gestapo. Een onderwerp dat toendertijd voor discussie (of erger dus) zorgde, is nu niet meer dan een klein boekje over hoe de Tweede Wereldoorlog op allerlei manieren sporen op mensen achter liet.

Schaaknovelle, Stefan Zweig, Keesing 1949

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: