Just Kids

Toen hij stierf, sliep ik.

New York City in de jaren zeventig is zo exotisch dan Just Kids soms ook als een fantasy verhaal verkocht kan worden. De vriendschap tussen Patti en Robert is echter een romance waar Shakespeare jaloers op was geweest. Door hen kun je geloven in het idee van soul mates, het idee van incompleet zijn tot je de juiste tegen komt.

Just Kids is een kijkje achter de schermen van een wereld die alleen zwaar gecensureerd (of met een pittig moraal) in geschiedenisboeken terecht komt. Drank, drugs, kraakpanden, vrije seks en kunst, kunst, kunst tot het pijn doet. Want de kunst moet gecreëerd worden, al weten beiden eerst nog even niet hoe. De stad is een actief onderdeel van hun verhaal, de vrienden, kennissen en andere bijkarakters paradijsvogels. Doorsnee bestaat niet.

Voor mij was het boek half antropologie project, half soul mate romance. Patti Smith laat ons toe in een groot, belangrijk deel van haar leven. Er is niet meer nodig dan toekijken.

Just Kids, Patti Smith, De Geus 2010

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: