Y

My life begins at the Y.

Wederom een verhaal over adoptie, net zoals – maar tegelijkertijd heel anders want is elk persoon geen individu – solace of the road.

Hoofdpersoon Lily/Shandi/Shannon wordt bij verschillende gezinnen gezet en elke keer weer ‘ingeleverd’, tot alleenstaande moeder Miranda haar adopteert. Dit is het begin van enige stabiliteit in haar leven, maar het betekent niet dat Shannon gelijk een nestje bouwt en op haar lauweren rust. Marjorie Celona maakt op een oncomfortabele manier duidelijk hoe belangrijk de eerste jaren van een mensenleven zijn. Shannon heeft geen achtergrond en geen wortels, wordt uit haar omgeving gehaald als men vindt dat ze er niet past. Simpele communicatie tussen mensen begrijpt ze niet, wat leidt tot frustratie aan Miranda’s kant en een nog groter gevoel van nergens thuis horen aan de hare.

Tussen Shannon’s verhaal door, is dat van haar moeder geweven. De moeder die haar achterliet op het stoepje van de YMCA omdat ze haar dochter een beter leven gunde. Dit geeft twee keer resultaat: Shannon’s leven wordt misschien nog wel zieliger, want wat voor een achtergrond heeft zo’n meisje – en tegelijkertijd is dit leven misschien wel haar beste kans, ver van de fuck ups die haar ouders waren. Drugs, alcohol, mishandeling, je gunt het geen kind.

Celona kruipt op zo’n manier onder Shannon’s huid dat haar frustraties die van de lezer worden. Waarom past ze niet op deze plek, waarom hebben haar ouders haar achtergelaten, wat moet ze in vredesnaam doen met haar leven? Wanneer ze besluit om de man op te zoeken die haar als eerste en haar moeder als laatste zag, begint het balletje te rollen. Hij laat haar op een andere manier naar haar situatie kijken, geeft haar voorzichtig handvatten.

Het is geen opkikker, dit boek. Wel vol menselijkheid.

Y, Marjorie Celona, Faber and Faber 2013

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: