The Transformation of Bartholomew Fortuno

Light from April’s full moon swept over the Museum’s facade and down the building’s marble veneer.

Bartholomew Fortuno is een vreemde vogel. Gelukkig komt dat goed uit, want hij is onderdeel van een rariteitenkabinet, een museum vol vreemde creaturen in de zestiger jaren van de negentiende eeuw. Hij ziet zijn staat van zijn (“Dunste man ter wereld”) als een talent en zijn bestaansrecht. Tot er een nieuw talent komt en hij controle over zijn hoofd, lijf en acties verliest.

The Transformation of Bartholomew Fortuno leest als het rariteitenkabinet als waar het in afspeelt. Het is kleurrijk, gedetailleerd en luidruchtig. Bartholomew zelf heeft een andere kijk op zaken, maar roept daar eerder medelijden dan frustratie mee op. Zijn geschiedenis is onduidelijk, zijn dagelijks leven – op een lichte vriendschap met de dikste vrouw na – erg kaal. De transformatie komt door Iel, een vrouw met een baard, omringd door mysterie. Bartholomew gaat naar buiten, hij komt onder de mensen en vreemd genoeg: hij eet weer. Naast de ontwikkelingen in het museum zorgt dit voor een kakafonie van ontwikkelingen.

Bartholomew is geen sympathiek type en waar hij pas laat achter komt, is misschien voor de lezer vrij snel duidelijk. Aan de andere kant geeft zijn zelf-medelijden en arrogantie (naar ‘normale’ mensen) misschien wel de nodige filter aan het verhaal. Dit is namelijk meer dan een opsomming van creaturen, dit zijn mensen die nergens anders terecht kunnen. Hoe kleurrijk ook de decors en kledingstukken, niets menselijks is hen vreemd.

The Transformation of Bartholomew Fortuno is een tijdsbeeld en een studie van wat dan wel de mens is.

The Transformation of Bartholomew Fortuno, Ellen Bryson, Picador 2011

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: