Monsters University

104 min.

De sequel die eigenlijk geen sequel is. Na Monsters Inc. in 2001 besloot Pixar te gaan voor een prequel. Hoe Mike en Sully vijanden, toekomstige ‘scarers’ en vrienden worden. In ongeveer die volgorde.

Pixar
Pixar

Het is leuk om de bekende karakters weer te zien en hoe twee jaar een verschil kan maken in animatie. De andere monsters zijn grappig, vreemd en knuffelbaar en de universiteit ziet er zo gaaf uit dat iedereen er wel heen zou willen. Er zijn leuke grapjes en slimme bedenksels.
Maar in tegenstelling tot Rise of the Guardians neemt Monsters University ruim de tijd. Tijd om een dramatische plot twist te onderstrepen, tijd om er weer een montage tussen te gooien. En omdat de scènes daar tussenin niet scherp, hilarisch of bizar genoeg zijn (op de eerste Scare Games scène na), wordt de film steeds logger.

Het einde en de boodschap van ‘Er is meer dan één weg naar je droom’ zorgt voor een redelijke afsluiting, maar tegen de tijd dat je daar aankomt, ben je mogelijk al moegestreden. De film is niet slecht, maar niet zo fel en sprankelend als de kleuren die er in voorkomen. Mensen die graag Mike en Sully nog eens willen zien, kunnen beter Monsters Inc. herkijken. Daar krijgen ze ook nog Boo bij.

Monsters University, Pixar 2013

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: