Five Star Billionaire

Some time ago – I forget exactly when – I decided that I would one day be very rich.

Iedereen is met elkaar verbonden door hun wensen voor een perfecte toekomst. Shanghai is de stad waar het allemaal moet gebeuren en net zoals de stad, zijn de verhalen van deze mensen luid, ongemakkelijk, vol detail en hoop.  De lezer volgt vier – vijf karakters die de stad gebruiken om hun leven te verbeteren, naar een hoger niveau te brengen. Sommigen zijn migranten, anderen zijn verantwoordelijk voor het familiebedrijf of een popster image.  En geen van allen past in de ruimte die de mensen en de stad voor hen gecreeërd hebben. Als puppet master is er de miljardair uit de titel, die – naast de stad – ook met allen een verbinding heeft. Naast het keiharde leven in Shanghai, is hij de andere bad guy van het verhaal.

Een bad guy die de karakters niet eens nodig hebben, want ze zijn mensen en ze maken (domme) fouten. Tussen de slechte beslissingen door, toont Tash Aw waarop ze zijn gebaseerd. “Er is geen verleden in deze stad”, zegt een karakter. “Er moet altijd maar vooruit gekeken worden”. En wanneer mensen dat doen, maar falen om ook vooruit te komen, worden ze er op afgerekend. Op deze manier wordt op een subtiele manier de hele andere (oftewel niet-Westerse) cultuur opgevoerd.

Dat is ook één van de redenen dat ik dit boek fijn om te lezen vond: stad en cultuur zijn onderdelen van het verhaal op een manier dat niet vaak gebeurt in Westerse romans. Five Star Billionaire is een showcase van hoe omgeving bekende verhalen (de zogenoemde American Dream bijvoorbeeld) kan beïnvloeden en veranderen.

Five Star Billionaire, Tash Aw, Fourth Estate 2013

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: