The Concert Ticket

Who’s last in line?

Exotisch. Verwarrend emotioneel en een donker sprookje. Het dagelijks leven als avontuur. The Concert Ticket gaf mij een bijzondere ervaring.

Op een dag is er een lange rij voor een kiosk in mid-twentieth century Rusland. Eerst is onduidelijk waarvoor men in de rij staat, maar nieuwsgierigheid is mensen eigen en meer mensen sluiten aan. Het wordt iets sociaals, een bubbel binnen het dagelijks leven. Dagen gaan voorbij en de mensen blijven terug komen voor de rij, zonder te weten precies waarom.  Na een tijd blijkt dat het om concerttickets gaat, van een gebande Rus die nog één keer in zijn eigen land wil spelen. Het gezin dat de lezer volgt heeft allemaal een eigen reden waarvoor ze een ticket móeten hebben. Redenen die het gezin uit elkaar laat vallen.

Vader Sergei denkt dat het hem terug kan brengen naar zijn jeugd en liefde voor muziek. Zijn vrouw wil een ticket voor haar moeder, de tienerzoon ziet het als een kans om het land te ontsnappen. Als bekend wordt dat er maar één ticket per adres verkocht zal worden, moet er samengewerkt worden. In plaats van dit ze dichterbij elkaar te brengen, drijven alle drie op hun eigen eilandje.

Olga Grushin geeft elk personage een leven als een donker bospad met links en rechts bedreigingen (en niet alleen externe). Het kale, harde leven van Rusland toont in kleine details, draagt bij aan het donkere, verloren gevoel van deze drijvers. Maanden gaan voorbij en de rij zelf wordt het doel, de tickets een onbereikbaar walhalla. Sommige mensen leren, anderen niet. Zo is het leven.

The Concert Ticket is feeëriek, zwaar en fragiel tegelijkertijd. Een aanrader.

The Concert Ticket, Olga Grushin, Viking 2010

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

One thought on “The Concert Ticket”

Comments are closed.

%d bloggers like this: