Fruitvale Station

Zwarte jonge man wordt op oudjaarsavond na een opstootje – samen met zijn vrienden – uit de metro getrokken. De sfeer slaat heel snel om door de agressieve, zenuwachtige politie. Er wordt getrokken, geduwd, gescholden. Dan gaat er een wapen af in plaats van een taser en is Oscar – na een lange nacht in het ziekenhuis – aan het begin van een jaar waarin hij zichzelf beloofd had het beter te doen, op 22-jarige leeftijd dood. Dit is een waargebeurd verhaal. De film laat Oscar en zijn familie zien.

poster Fruitvale Station film
Weinstein Company 2013

Er was kritiek over deze film. Oscar wordt te veel opgeheiligd terwijl het toch echt een slampamper was die drugs bezat, die vreemd ging en er niet altijd was voor zijn dochtertje. De film zou de politie als Super Schurk afschilderen in plaats van een evenwichtig beeld tonen. Ik ben het met geen van beiden eens. Alle personages in deze film zijn mensen en het falen is menselijk. Heeft metropolitie een wapen nodig? Naar mijn mening niet. Is het heel pijnlijk dat de politie alleen de groep zwarte mannen uit de metro trok? Zeker weten.

Fruitvale Station blijft op afstand. Niet mooier dan het was, niet lelijker dan het was. Dit is er gebeurd, op deze manier zijn er tientallen levens geraakt in minder dan een dag. Dat is indrukwekkend en zeurt onder de huid, met welke intentie de film ook is gemaakt.

Fruitvale Station, The Weinstein Company 2013

Author: vanferdinandus

Ik ben een journalist en schrijver die in drie woorden te vatten is: lezen, creëren, schrijven. Voor de verrijking van mijn leven, maar vooral mijn plezier, kijk ik heel graag allerlei soorten films en televisieseries, maak ik foto's uit vreemde hoeken en loop door de aangelegde bossen van Nederland.

Reply?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s