La Vénus à la fourrure

96 min.

Kun je werk waarderen van iemand wiens acties je veroordeelt? Roman Polanski heeft wat boude uitspraken gedaan, is veroordeeld geweest voor seks met een minderjarige en is all round een beetje vreemd. Maar zijn films zijn interessant – oordeel je dan de creatie of de maker?

Venus in fur
Monolith Films

In ieder geval: La Vénus à la fourrure (Venus in bont). Een regisseur zoekt voor zijn toneelstuk een hoofdrolspeelster, maar de vrouwen die op auditie komen, vallen allemaal tegen. Aan het einde van de avond geeft hij het op, maar dan komt Vanda binnen. Ze is verregend, luid en grof en hij heeft er helemaal geen zin meer in, maar zij dwingt een auditie af. Ze heeft tenslotte al dezelfde naam als het karakter, moet dat niet iets betekenen?

Wat volgt is dialoog, rollenspel en metacommentaar op het theater, genderrollen, media en oppervlakkigheid. Vanda is misschien wel een kauwgomkauwende kenau, maar ze weet wel wat ze wil en kan bieden, terwijl de regisseur op elke hoek twijfelt. De film is het theater van de aantrekking en afstoting, waarin vooral de snel schakelende Vanda een plezier om te bekijken is.

Maar is het een aanrader? Het is een zondagmiddagfilm, een tussendoortje voor de filmliefhebber die eens iets anders wilt. Wat perverse prikkels, een film-die-geen-film-is ervaring. Met of zonder het gewicht van de regisseur er boven.

La Vénus à la fourrure, Monoloth Films 2013

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: