Afrikaners

‘Wat neuk ons so met die Hollanders?’ vroeg columnist Max Du Preez zich ooit af in het dagblad Beeld.

Hebben blanken een plek in Zuid Afrika? Hebben Afrikaners een plek in Zuid-Afrika? Net zoals het niet zo makkelijk is om deze vraag te beantwoorden, is het ook niet simpel om dit boek te omschrijven. Fred de Vries schreef eerder over het onderwerp voor verschillende tijdschriften, en woonde ook in Zuid Afrika. Door middel van geschiedenis en heden, interviews en persoonlijke ervaringen probeert hij een beeld te scheppen van de regenboognatie die maar geen regenboog wil vormen. Als dat al een goed idee is.

Als liefhebber van Zuid Afrika waren er genoeg (geschiedkundige) feiten om mij toch nog mee te verrassen. Vooral het onderscheid tussen Afrikaner en Boer en Afrikaners pro en contra een (afgescheiden) blanke staat was nieuws voor mij. Zo vaak is Boer nog synoniem voor elke witte Zuid Afrikaan, en wordt hij dan weggezet als een extremist à la Eugene Terre’blanche.

Genoeg nieuwe informatie dus, en op de af en toe overdosis aan noten na, vlot geschreven. Enige nadeel is de aanwezigheid van (in deze druk) meerdere typfouten. Ik weet niet of dit met haast naar de drukkerij moest, maar het is storend.

Dit boek gaat niet alleen over Afrikaners, maar ook racisme, minderheid versus meerderheid en misplaatste superioriteitsgevoelens. Ondanks de smetjes is het zeker de leestijd waard.

Afrikaners: een volk op drift, Fred de Vries, Nijgh & Van Ditmar 2012

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

One thought on “Afrikaners”

Comments are closed.

%d bloggers like this: