Bron/Broen

Scandinaviërs staan bekend om hun talent op het gebied van detectives en thrillers, in boek-, film-, en televisievorm. Bron/Broen (The Bridge) past daar helemaal bij.

Het tweede seizoen was deze zomer op NPO2, elke avond een aflevering van 58 minuten. De twee detectives; de ene uit Noorwegen, de ander uit Denemarken, zijn weer aanwezig en er is weer een grote, vreemde zaak.

bron-broenMeestal ben ik niet van detectives. Elke week wordt even snel een zaak opgerold en als er al een overkoepelend plot is, wordt dat in de finale binnen vijf minuten gefixt. Het personeel weet alles te vinden en begrijpt elke hint en soms is er meer tijd voor privé levens dan de zaak.

Zo niet met Bron/Broen. Ja, vrouwelijke detective Saga weet veel en ziet veel, maar niet zonder het investeren van veel tijd in het aanwezige materiaal. Het mooiste van haar is echter nog wel haar karakter. Is in een man/vrouw combinatie vaak de man de stugge cowboy, hier is het Martin met het gezin en de (overdosis aan) empathie, terwijl zij het maar raar vindt, sociale interactie.

Dat betekent niet dat zij een karikatuur is voor comedic relief, ze is nog steeds menselijk. Iedereen, ook de bad guys en de slachtoffers, hebben meerdere dimensies. De serie neemt ruim de tijd om iedereen te introduceren en stopt daar ook later in de serie niet mee. De kijker moet meedenken en dingen onthouden, in plaats van alles te verwachten op een dienblaadje.

Beide seizoenen hebben tien afleveringen en het is moeilijk er maar één per keer te kijken. Bron/Broen ziet er mooi uit, zit goed in elkaar en laat je waarschijnlijk elke zin verliezen om ooit nog naar Kopenhagen of Malmo te gaan.

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: