Belle

105 min.

Eindelijk, eindelijk heb ik Belle gezien, het op waarheid gebaseerde verhaal van Dido, een ‘mulatta’, een vrouw van een blanke vader en een donkere moeder. Of hoe social media het zei “Eindelijk eens geen blanke in een kostuumstuk”.

DJ Films 2013
DJ Films 2013

Dido komt op jonge leeftijd op een Engels landgoed terecht. Ze mag redelijk meedoen aan de wereld om haar heen, maar door haar moeders bloed zijn er natuurlijk nog meer grenzen.

Naast een verhaal over (onmogelijke) liefde, komt ook de slavernij en of slaven (betere) rechten verdienen langs, naar aanleiding van de Zong zaak.

Soms valt de film iets te veel terug op gewoontes die kostuumdrama’s zo herkenbaar maken, maar Gugu Mbatha-Raw geeft aan elk afgestreept cliché een heart-felt draai, met koppige oogopslag of zachte tranen.

Hopelijk was Belle niet de laatste in haar soort.

Belle, DJ Films 2013

Author: vanferdinandus

Ik ben een journalist en schrijver die in drie woorden te vatten is: lezen, creëren, en schrijven. Voor de verrijking van mijn leven, maar vooral mijn plezier, kijk ik heel graag allerlei soorten films en televisieseries, maak ik foto's uit vreemde hoeken en loop door de aangelegde bossen van Nederland.