Zout: Een wereldgeschiedenis

Ik stond een keer aan de oever van een rijstveld in de Chinese provincie Sichuan, waar een magere, bejaarde Chinese boer, gekleed in een veertig jaar oude verschoten blauwe kiel die nog door de maoïstische regering in de eerste jaren van de revolutie was verstrekt, tot aan zijn knieën in het water stond en zonder enige aanleiding uitdagend tegen me schreeuwde: ‘Wij Chinezen hebben een heleboel dingen uitgevonden!’

Een non-fictie boek moet heel interessant zijn om niet een klein beetje als huiswerk aan te voelen. Dat deed dit wel, redelijk regelmatig. Pas wanneer de anekdotes weer wat sappiger werden, verdween het idee dat Kurlansky vooral Heel Veel feiten aan zijn verhaal wilde toevoegen.

Het is dus een boek om – net als zout – in kleine doses tot je te nemen. Een fijne verzameling van feiten die je kunt spuien tijdens de aankomende feestdagen is het resultaat.

Zie dit inderdaad een beetje als huiswerk, maar wel de soort waar je van leert en iets aan hebt.

Zout: Een wereldgeschiedenis, Mark Kurlansky, Anthos 2005

Author: vanferdinandus

Ik ben een journalist en schrijver die in drie woorden te vatten is: lezen, creëren, schrijven. Voor de verrijking van mijn leven, maar vooral mijn plezier, kijk ik heel graag allerlei soorten films en televisieseries, maak ik foto's uit vreemde hoeken en loop door de aangelegde bossen van Nederland.

One thought on “Zout: Een wereldgeschiedenis”

Reply?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s