Hand To Mouth

In the fall of 2013, I was in my first semester of school in a decade.

Zoals ik al eens eerder heb gezegd: sommige boeken moet je lezen voor de POV, de (onbekende) invalshoek. Wat weet je als Nederlander nu echt van Amerikaanse armoede?

Tirado is arm op een manier die hier onbekend is. Meerdere banen, maar nog de keuze tussen benzine of eten. Een slechte gezondheid omdat een behandeling te duur is maar ook te veel tijd kost. Ze laat zien dat er geen uitgang is bij deze vicieuze cirkel, omdat er nooit genoeg ruimte is voor een pauze, sparen, egoïstisch zijn.

De auteur doet dit wel op een agressieve manier. Haar woede is begrijpelijk, want men kijkt nog steeds op armen neer, en zeker de Amerikaanse samenleving blijft maar vasthouden aan de illusie dat je er met hard werken wel komt. Er wordt regelmatig gevloekt, en ze weigert excuses te geven voor haar keuzes en gedachten.

Zacht gezegd is het dus geen pretje, dit boek. Maar het schopt wel flink tegen ouderwetse ideeën waar wij aan vast houden om geen verandering door te drukken.

Hand To Mouth: Living in Bootstrap America, Linda Tirado, Penguin Books 2014

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: