Mrs. Bridge/Mr. Bridge

Maar waarom bespreek ik twee boeken tegelijkertijd? Omdat ik ze alleen als één boek was tegengekomen, tot de Nederlandse versie. Ik ging uit van een twee-kanten-van-dezelfde-munt-verhaal, ondanks dat er tien jaar tussen zit.
Ik had niet helemaal gelijk.

Haar voornaam was India – ze kon er nooit aan wennen.

India Bridge leeft een leven in een gouden kooitje, en niet eens omdat haar man en de samenleving haar daarin hebben opgesloten. Nee, ze is zelf niets, weet niets, heeft geen prikkels om te doen, laten, ontwikkelen. Ze leeft in de jaren dertig van de VS, in een rijke en veilige omgeving. En zodra haar kinderen oud genoeg zijn om voor henzelf te zorgen (en dan is er ook nog de meid), is er niks voor Mrs. Bridge te doen. Het is benauwend en gekmakend. Is zij een creatie van het tijdperk of wordt haar karakter alleen maar versterkt door haar situatie en omgeving? Kan alsjeblieft iemand uit haar cocoon trekken om te ontdekken of er wel een mens in zit? Kleinburgerlijke horror dat zich eigenlijk dus niet eens zo lang geleden afspeelde.

Mrs. Bridge, Evan S. Connell, Viking Press 1959

Vaak dacht hij: mijn leven begon pas toen ik haar leerde kennen.

Is het voor mannen dan veel beter? Nou ja, ze worden in ieder geval niet als porseleinen leeghoofdjes behandeld. Maar het keurslijf van wat moet zit ook aan deze kant goed strak. Is mevrouw Bridge op allerlei momenten emotioneel, meneer Bridge kan alleen met materialisme zijn genegenheid tonen. Opvoeding gaat hem ook niet goed af, want dat is tenslotte een vrouwending. Men leeft naast elkaar, niet met elkaar. Het is een geschiedenisboek dat wederom laat zien dat mannen ook feminisme nodig hebben, dat ‘vroeger was het beter/charmanter’ een term is van mensen die niet verder kijken dan de lak van de mooie auto’s. Eerst de een, dan de ander, of tegelijkertijd met steeds een paar hoofdstukken mixen, beiden zijn het lezen waard.

Mr. Bridge, Evan S. Connell, Knopf 1969

Author: vnfrd

I'm a copy writer, a journalist and a teacher, and my life evolves around reading, creating and writing. I watch a lot and read a lot, and sometimes I review it as well.

%d bloggers like this: